Aux sources et aux moulins - Bronnen en molens

La vallée du Maelbeek invite la Fête de l’eau 2011

Pour cette édition de la fête de l’eau, nous proposons aux habitants de marcher le long de la vallée du Maelbeek, de la redessiner en traversant ses quatre villages historiques (aujourd’hui 5 communes : Ixelles / Etterbeek / Bruxelles-ville / Saint-Josse / Schaerbeek) en s’arrêtant à un certain nombre d’escales, musicales, historiques et artistiques.

Les lieux d’escales sont choisis pour leur lien avec l’histoire de l’eau dans la vallée (ancien moulin, point d’eau, source, ancien étang, coteaux…) mais aussi en s’appuyant sur des habitants, des collectifs, des associations qui connaissent bien leur quartier, y tissent des liens entre les voisins, artistes, musiciens, y font vivre des projets.

Nous proposons des étapes vivantes tout au long de la journée sur l’ensemble de la vallée, mais c’est au passant de créer son voyage personnel, impressionniste et musical en choisissant les lieux où il désire se poser.

Des points de vue différents en lien avec le Maelbeek, son histoire et son présent sont développés par escales. Chaque lieu a donc son autonomie mais reste en dialogue avec les autres.

Un « fil bleu » a été proposé aux différents intervenants sur la vallée : s’emparer du cycle des lieds de Schubert de « La Belle meunière » (Maelbeek étant la vallée des meuniers et des moulins) pour les réinterpréter librement. Les créations peuvent être individuelles ou collectives ; elles mêlent des artistes, des habitants, des enfants, des savants, des historiens, des curieux…

Elles sont développées pour l’occasion, sont le fruit d’ateliers d’été ou font partie d’un projet ayant déjà une histoire liée à l’eau ou au patrimoine de la vallée.

Contact : gaelleclark@msn.com

Wanneer de Maalbeekvallei het Feest van het Water 2011 uitnodigt

Zoveel is zeker : de Maalbeek die de eerste overwelfde waterloop van Brussel was, houdt niet op om naar de oppervlakte van onze herinneringen te stijgen. Dit jaar, op zondag 28 augustus wordt in zijn hellend waterbekken het tweede Feest van het Water georganiseerd, een van de grote momenten van de SGWB (de Staten-Generaal van het Water te Brussel). Vanuit een participerende inspiratie zal deze tweede editie verankerd zijn op de viering van de symbolische plekken voor het water van de rivier , (bronnen, molens, fonteinen…). Kunstenaars, burgers en verenigingen werden uitgenodigd om initiatieven voor te stellen in alle richtingen.

Trouw aan de traditie van de SGWB tekent zich het definitieve feestprogramma af langs de leidraad van verschillende platformen en vergaderingen. Zo heeft het de vorm gekregen van een artistiek en muzikaal parcours verspreid over één dag, een reis opgebouwd uit een tiental aanlegplaatsen in de vier historische dorpen (vandaag vijf gemeentes) waardoorheen de rivier loopt : Elsene, Etterbeek, Brussel-stad, Sint Joost en Schaarbeek.

Deze ontdekkingsreis zal beginnen dichtbij de bron, om 10 uur, aan de vijvers van Flagey, met een watertanden door de uitnodiging tot een “ontbijt op het gras en melodieën op het water” (Déjeuner sur l’herbe et mélodies sur l’eau).
Eindigen zal ze in Schaarbeek om21u met een origineel bal musette in de kleine zaal van de KJBI van Schaarbeek dat voor de gelegenheid werd omgevormd tot een “buitenherberg van de Maalbeek”, een” guinguette du Maelbeek”

Tussen deze twee afspraken worden de deelnemers uitgenodigd de loop van de verzonken rivier te herontdekken via verschillende speelse, historische en creatieve haltes…
Zo kunnen ze achtereenvolgens de reizende tentoonstelling Maelbeek mon amour ter hoogte van de markt (Flageyplein) bewonderen ; in een maalstroom van de Maalbeek springen onder impuls van de Troupe poétique nomade ( voetgangerszone van het Jourdanplein te Etterbeek) ; de waterpompen testen van het Collectief Urban City Mine(d) op de plek van het wilde veld van Eggevoord ; zich laten meevoeren in de lanen van het Leopoldpark door de aparte choreografie van de ‘danseuses pisseuses’ (Brussel-stad) ; de ontmoeting vieren tussen de klassieke Arabische en Perzische tradities in de sfeer van een oosterse tuin – alias de Tuinen van de Maalbeek (Sint-Joost) ; in de Kesselstraat inschepen aan boord van een paardenkar om de monding van de beek te exploreren, en op de terugweg kijken – en luisteren – naar Schubert die door de machine gehaald wordt op twee stappen van een wasserij. Of ook nog gevierd worden met een fanfare door de koperblazers van Babelouze op de site van het Badeiland (Schaarbeek) !

Historische wandelingen, creatieve ateliers en allerlei verrassingen… deze etappes zijn met elkaar verbonden door de gemotoriseerde driewieler van de “colporteurs”, de Kamishibai fiets van de “Verhalenzoekers” en door de (blauwe)leidraad van “Die schone meunière” –vrij geïnterpreteerde muzikale variaties van een Liederencyclus van Schubert.

Ondanks deze bakens zal iedere plek ook haar autonome bestaan hebben. Het staat elke reiziger vrij om zijn eigen reisweg samen te stellen, zijn persoonlijk impressionistisch schilderij van de Maalbeek te componeren. Een reis die onvermijdelijk buiten de oevers van de Brusselse waterlopen treedt en het mogelijk maakt zich te laten doordringen door de globale vraagstellingen die door de SGWB opgeworpen werden. Zo wordt op gemoedelijke wijze een van de voornaamste doeleinden geïllustreerd van deze burgerbeweging : het debat van het “gemene goed” aanzwengelen en de stad met het water te verzoenen !