CONGRES #1 - Deel 3 : Gemeengoed en water

Zaterdag 7 mei
9u00-12u30
Zaal Dupréel (ULB)

JPEG - 96.2 ko

Inleiding tot het begrip van Gemeengoed

Presentaties

Het is goed om te zeggen dat water een gemeengoed moet blijven. Maar wat is een “gemeengoed” ? Wat houdt het beheer van een “gemeengoed” in ? Gewoonlijk, deed men een beroep op de staat of op een privé-bedrijf om de verdwijning van rijkdommen (de « tragedie van de meent ») tegen te gaan. Elinor Ostrom, Nobelprijs economie 2009, heeft aangetoond hoezeer een gemeengoed beter aan de hand van verschillende vormen van auto-organisatie beheerd wordt. We zullen hier trachten om het stimulerende begrip van « governance van gemeengoed » terug een culturele meerwaarde te geven.

Water : een Gemeengoed ?
Riccardo Petrella
professor emeritus aan de UCL, voorzitter van de IERPE

Hoe overwinnen we de « Tragedie van de meent » : inleiding tot het werk van Elinor Ostrom
Pablo Servigne
Barricade asbl

PDF - 1.2 Mo
pablo_servigne_egeb_7_mai_2011

Verkenning van het begrip vanuit analogieën

Panel

Hoe gebeurt dit binnen andere sectoren ? We zullen samen kijken naar sommige goederen die gemeenschappelijk beheerd worden, zoals vrije software, zaden en waarom niet, collectieve tuinen. Overal ontstaan er zeer diverse vormen van auto-organisatie.

Zaden
Isabelle Chapelle
Kokopelli

Free software
Olivier Meunier
Casiopea asbl

Woningcoöperaties en het Community Land Trust
Geert De Pauw
Wijkhuis Bonnevie

De « Res publica » en de « res communis »
Elisabetta Cangelosi
Universiteit van Sienna

Moderator : Pablo Servigne

Het voorbeeld van de vallei van de Maalbeek : naar een alliantie rond een Gemeengoed

Panel//

Is er een denkpiste voor de vragen rond water ? In het geval van het stroombekken van de Maalbeek, zijn tal van actoren bij de waterkwestie betrokken. Is het mogelijk om tussen de overheid, de privé-sector, de verenigingen en de collectieven een coalitie te vormen voor een “stroombekkencontract’ ? Reikt dit ook verder dan het enkele stroombekken en kondigt dit iets aan voor de waterkwestie op schaal van de stad ?

Kan men vanuit een stroombekken een globaal beeld verkrijgen ? Baren de Nieuwe Stadsrivieren deze nieuwe alliantie ?
Met de actoren van de vallei : Elzenboomwijk, de collectieve tuin van de Graystraat, de Leopoldwijk, Durabl’XL, de wijkcontracten Scepter, Liedekerke, Josafat, Navez-Portaels, het Netwerk Wonen, de Dienst groene ruimten van de gemeente Schaarbeek, le Jardin en intérieur d’îlot, enz. Valérie Mahaut, Kevin De Bondt
Moderator : Dominique Nalpas

Debat met de zaal over de doenbaarheid van een contract rond Nieuwe Stadsrivieren in de vallei van de Maalbeek en in andere valleien van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.